Lääkejätteet

Apteekki ottaa kotitalouksilta maksutta vastaan vanhentuneita ja käyttämättömiä lääkkeitä. Kaikki apteekkiin palautetut lääkejätteet toimitetaan vaarallisen jätteen käsittelylaitokseen. Vanhentuneet ja käytöstä poistetut lääkkeet ovat ongelmajätettä eikä niitä saa laittaa muiden jätteiden joukkoon.

Lääkejäte säilytetään ja kuljetetaan ongelmajätelaitokselle suljetuissa astioissa

Palautusohje lääkejätteelle:

  • Tabletit ja kapselit voi toimittaa apteekkiin omissa pakkauksissaan (purkissa tai läpipainopakkauksessa). Pahvikotelot poistetaan ja hävitetään kotitalousjätteessä.
  • Nestemäiset lääkkeet ja voiteet toimitetaan hävitykseen alkuperäispakkauksissaan.
  • Jodia sisältävät lääkkeet, kuten joditabletit ja Betadine-voide toimitetaan erillään muista lääkkeistä alkuperäispakkauksissa.
  • Palauta ruiskut ja neulat erillään lääkejätteestä. Pakkaa ne läpäisettömään pakkaukseen, kuten tyhjään muovipulloon tai lasipurkkiin.
  • Palauta elohopeaa sisältävät kuumemittarit erillään lääkejätteistä. Sulje rikkoutuneet elohopeakuumemittarit tiiviseen astiaan, esimerkiksi lasipurkkiin.
  • Apteekki ottaa vastaan ainoastaan lääkejätteitä ja elohopeaa sisältäviä kuumemittareita sekä ruiskuja ja neuloja. Apteekki ei ota vastaan muita jätteitä (esimerkiksi kemikaaleja, hiuslakkapulloja, paristokäyttöisiä kuumemittareita tai muita sähkölaitteita, paristoja ym.)


Lääkkeen koostumus ja vaikutus voi muuttua, jos lääkettä säilytetään väärin. Noudata aina pakkauksen säilytysohjeita. Apteekki ei voi lunastaa takaisin käyttämättä jääneitä lääkkeitä lääketurvallisuussyistä, vaikka pakkaus olisi avaamaton.